‘Mijn berichten zijn authentiek. Ik doe niet alsof mijn leven geweldig is’

De Indiasese ilustrator beschrijft zichzelf als een gepassioneerde no-nonsense illustrator. Maar wel een heel succesvolle. Ze heeft 216.000 Instagram volgers.

Alicia - illustrator en ondernemer

Haar ondernemerstip

‘Dingen nu en niet perfect doen, is beter dan uitstellen en perfectie nastreven.’

Als illustrator Alicia Souza uit Bangalore een bericht op Instagram plaatst, heeft ze binnen een dag 16.000 likes. Ze heeft 213.000 Instagram volgers en inmiddels 4277 berichten geplaatst. Instagram-sensatie, noemt de Indiase pers haar weleens. Als Alicia zichzelf omschrijft, kiest ze wat andere woorden: ‘Ik ben een gepassioneerde no-nonsense illustrator.’

‘Mensen denken vaak dat ik de hele dag teken. Maar dat is niet zo, helaas’

Een typische dag van Alicia ziet er zo uit: om kwart over vijf staat ze op, ze laat haar hond Charlie uit en gaat achter haar bureau zitten, ze checkt haar e-mails en volgt de rest van dag het schema dat ze de dag ervoor heeft gemaakt. ‘Vaak doe ik een mix van dingen: aan de slag gaan met opdrachten, onderzoek en administratie doen en tekenen. ‘Mensen denken vaak dat ik de hele dag teken. Maar dat is niet zo, helaas. Ik teken maar 30 tot 40 procent van mijn tijd.’

Toch nog even over haar sociale media succes. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? Wat is haar recept? Haar antwoord is simpel. ‘Ik plan mijn berichten in en plaats er dagelijks eentje op hetzelfde tijdstip. En mijn berichten zijn authentiek. Ik ensceneer niets. Ik doe niet alsof mijn leven geweldig is. Ik post over de leuke dingen in mijn dagelijkse dingen. En zo nu en dan ook over de dingen waarmee ik worstel. Daardoor kan iedereen zich tot mijn berichten verhouden. Mijn berichten zorgen er in ieder geval voor dat ik mezelf goed voel, en ik hoop anderen ook.’

‘Dat is het. Easy-peasy’

Elke dag een illustratie plaatsen, voelt dat niet als druk? ‘Nee, voor mij niet. Ik denk dat het pas voelt als een druk als je een wereld probeert te creëren die anders is dan je zelf bent. Ik probeer gewoon het geluk in de kleine dagelijkse dingen te vangen. Dat is het. Easy-peasy.’

Strubbelingen met het huishouden

Als je Alicia volgt op Instagram zie je dat ze terugkerende karakters gebruikt. Zoals de karikatuur van haarzelf, met een nonchalant en met een roze elastiekje samengebonden staartje in haar haren en vaak met een kop koffie. Haar muze, voormalig straathond Charlie. Ze tekent grappige, dagelijkse en voor veel vrouwen herkenbare gebeurtenissen. Bijvoorbeeld haar strubbelingen met het huishouden en haar goede voornemen om die dag echt en dan ook echt-echt naar de sportschool te gaan.

Alicia startte in 2009 als illustrator bij het fameuze Indiase lifestyle-merk Chumbak, waar ze hun logo en alle merchandise ontwierp. Drie jaar later startte ze haar eigen bedrijf, HappiMess Studio. Toen ze in 2015 haar zakenpartner Saurabh Sharma ontmoette, kreeg HapiMess Studio de naam Alicia Souza Studio. En nu is haar bedrijf samengegaan met het bedrijf van haar partner, onder de naam Happy Wagon.

‘Ik werk vanuit huis als freelancer voor klanten zoals Google, Yahoo, The Times of India en uitgeverij Penguin. En ik werk ook voor mijn merk. Alicia Souza ‘Mijn partner runt ons bedrijf Happy Wagon: hij doet alle dagelijkse activiteiten en de hele zakelijke kant. In totaal werken er zo’n twintig mensen voor ons.’

Speels, stripachtig en schattig

In onze online shop Happy Wagon vind je stempels, ansichtkaarten, I love yoga-magneten, interactieve boeken en telefoonhoesjes. En ook en niet verrassend voor iemand die graag werkt met een strak schema, weekplanners in allerlei soorten en maten. Op al die producten staan haar illustraties in de authentieke Alicia Souza stijl: speels, stripachtig en schattig.

Alicia groeide op in het Midden-Oosten, in oliestaat Abu Dhabi, als jongste van drie kinderen. ‘Als mensen mij vragen naar mijn inspiratiebron, noem ik altijd mijn vader. Als meisje zag ik hem elke dag met tegenzin naar zijn werk gaan en ’s avonds moe thuiskomen. Hij verlangde altijd naar het weekend. Ik weet nog goed dat ik toen dacht: dat wil ik later niet; als ik ga werken, doe ik het anders.’ In Abu Dhabi kwam Alicia vaak in schrijfwaren- en cadeauwinkels. ‘Die liefde voor schrijfwaren en cadeaus heb ik altijd gehouden.’

‘Ik heb gezien  hoe mensen van elkaar verschillen, maar ook op elkaar lijken’

Na haar middelbare school studeerde Alicia Communicatie Design in Melbourne, waar ze ook 5 jaar woonde. ‘Leven in verschillende landen heeft mij onafhankelijk gemaakt en mijn mensenkennis vergroot. Ik heb gezien  hoe mensen van elkaar verschillen, maar ook op elkaar lijken. Hoe iedereen streeft naar geluk, maar ook hoe dat woordje ‘geluk’ voor iedereen iets anders betekent.’

Voor lifestyle-merk Chumbak verhuisde ze in 2009 naar India. Aan het begin van haar baan als illustrator kreeg ze een waardevol advies. ‘Iemand zei tegen me: ‘Dingen nu en niet perfect doen, is beter dan uitstellen en perfectie nastreven.’ In het begin vond ik het lastig om dit advies in mijn werk toe te passen. Maar ik heb het gedaan en het heeft me veel gebracht.’

‘Ik kijk dus verder dan alleen de losse onderdelen’

Als ondernemer ben ik erachter gekomen dat ik meer zelfkennis had dan ik dacht. Dat is handig als ik beslissingen moet nemen voor mijn bedrijf die invloed hebben op mijn dagelijks leven. Bij het nemen van persoonlijke en zakelijke beslissingen denk ik altijd: welke invloed zou deze beslissing hebben op mijn hele leven? Ik kijk dus verder dan alleen de losse onderdelen. Wat voor invloed die hebben op mijn hele leven en niet op een segment ervan.’

Naast haar werk als illustrator geeft Alicia ook Ted Talks, lezingen en gastlessen op universiteiten. ‘Soms voel ik me een manusje van alles. Maar dat zorgt er wel voor dat mijn brein gezonder en leuker is.’ En daar voegt ze lachend aan toe: ‘Maar, het is natuurlijk ook weleens uitdagend voor mijn brein.’

Als ze aan het eind van haar werkdag haar computer afsluit, zet ze een muziekje aan. ‘Het liefst countrymuziek of van die muziek die je in liften hoort.’ En dan gaat ze de keuken in voor het avondeten. ‘Naast tekenen is er voor mij niets meer ontspannend dan koken.’ Ja, zo no-nonsense kan succes zijn.