‘Beslissingen die je neemt als je niet stabiel bent, zijn zelden goed’

De Indiase Gautami heeft een missie. Met haar platform LawMate wil ze ervoor zorgen dat start-ups wereldwijd zo min mogelijk last hebben van juridische rompslomp

Gautami (27) - start- up eigenaar

Haar tip voor vrouwelijke ondernemers 

‘Beslissingen die je neemt als je niet stabiel bent, zijn zelden goed.’

De Indiase Gautami Raiker (27) heeft een missie. Met haar online platform voor juridisch advies LawMate wil ze ervoor zorgen dat start-ups en ondernemers wereldwijd zo min mogelijk last hebben van juridische rompslomp. Zo kunnen zij doen wat ze het liefst doen: ondernemen.

Gautami- schouderlang zwart haar, zwart jasje, blauwe blouse en pantalon- is gewend om zaken voortvarend te regelen. Op mijn mail met interviewverzoek, krijg ik razendsnel een reactie met een datum, tijdstip en plek waarop ze beschikbaar is. Op de dag van het gesprek beent ze naar een vergaderruimte, haalt een Nescafé voor me, gaat zitten met gevouwen handen en vraagt: ‘Wat kan ik voor je doen?’

Business Incubator

De plek die ze heeft uitgekozen voor het gesprek, is de plek die ze zelf haar tweede huis noemt: business incubator CIBA (Centre for Incubation and Business Acceleration). Vijf dagen per week rijdt ze ’s ochtends van haar ouderlijk huis in Margoa – de provinciehoofdstad van Zuid-Goa- twintig minuten over een met bomen omzoomde autoweg en loopt vervolgens naar de tweede verdieping van het mintgroene CIBA-gebouw. Waar ze de sleutel in het slot steektvan cubicle nummer vier, een kleine ruimte met grijze en blauwe kantoormeubelen. Aan de muur hangen een zoemende airconditioner en een whiteboard met daarop plannen voor het komende jaar.

‘Ik had zelf ook torenhoge ambities’

In 2013 behaalde Gautami haar master in de rechten aan de Universiteit van Goa als een van de besten van haar jaar. Ze was de eerste in haar familie die had gestudeerd; de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Gautami zou rechter worden. En als dat niet zou lukken, dan in ieder geval advocaat. ‘Ik had zelf ook torenhoge ambities. Ik wilde iets goeds doen voor de samenleving. En wilde het juridische systeem in India van binnenuit te veranderen.

Maar toen Gautami aan de slag ging binnen de rechterlijke macht, merkte ze al snel dat de praktijk weerbarstig was. De juridische molens draaien tergend langzaam in India. Het systeem van binnenuit veranderen was te ambitieus. ‘Ik wilde anderen graag gelukkig maken, maar ook zelf gelukkig blijven. Daarom besloot ik van baan te wisselen.

‘Elke dag dacht ik: ik was een van de besten van mijn jaar, maar kijk eens wat ik nu doe’

Omdat haar vader, een aannemer, in die periode ernstig ziek werd, was het voor haar belangrijk dat ze koos voor een functie die financiële stabiliteit zou bieden. Haar familie verwachtte namelijk dat zij als ongetrouwde, afgestudeerde dochter financieel haar steentje zou bijdragen. Ze koos daarom een administratieve baan. ‘Ik voelde me daar doodongelukkig. Ik had een stabiel inkomen, maar het werk was saai en eentonig. Beneden mijn niveau. Elke dag dacht ik: ik was een van de besten van mijn jaar, maar kijk eens wat ik nu doe.’

Start-ups

Het tij keerde in 2015; ze kon aan de slag als projectcoördinator bij CIBA. Zeorganiseerde workshops voor ondernemers in de dop en ontdekte toen tot haar verrassing dat er in Goa nog geen juridisch support was voor start-ups. Ze werkte haar idee, met hulp van haar CIBA-mentor, verder uit tot Law Mate. ‘Mijn mentor heeft vanaf het begin in me geloofd. Waarom? Hij merkte dat ik out of the boxkon denken. En echt iets innovatiefs wilde neerzetten.’

Ondernemen

Dat ze wilde gaan ondernemen, werd door haar familie zeker niet met klaroengeschal ontvangen. ‘Mijn vader vond het oké. Hij geloofde in dat ik ook op deze manier iets positiefs voor de samenleving zou kunnen doen. Maar mijn moeder en zus vonden het niets. ‘Veel succes, maar we vragen ons af of het je lukt’, was hun boodschap. Ook de rest van mijn omgeving was sceptisch. Keer op keer hoorde ik: ‘Hoe gaat je dit lukken? Kun je het wel redden? Kun je zo wel genoeg geld verdienen om je familie te ondersteunen?’’

Maar, ze volgde haar gevoel en zette door. LawMate begon klein. Gewoon in haar ouderlijk huis aan de keukentafel met een laptop en haar mobiel. Stapje voor stapje breidde ze uit. Inmiddels heeft ze meer dan 3000 ondernemers en 170 start-ups geholpen. En ze heeft meer dan 50 enthousiaste, ambitieuze millenials om zich heen verzameld die kriskras door het land zitten en die ze op projectbasis kan inhuren.

‘Ik heb regelmatig aan stoppen gedacht’

Gautami gelooft heilig in LawMate. Maar, ook zij heeft weleens twijfels over haar ondernemerschap. ‘Ik heb regelmatig aan stoppen gedacht. Vorig jaar nog. Mijn vader lag toen doodziek in het ziekenhuis en het ging die periode financieel minder goed met LawMate. Ik voelde veel druk en merkte dat ik mentaal zwak was en dacht: ik stop ermee. Maar ik dacht ook: je voelt je nu zwak. Neem geen overhaaste beslissingen. Beslissingen die je neemt als je niet stabiel bent, zijn zelden goed. Ik heb me door die zwarte dagen heen kunnen slepen totdat ik me weer wat stabieler was. En weer helder kon nadenken over mijn toekomst en die van LawMate.

‘Kan ik niet iets bedenken waardoor klanten dit online kunnen regelen?’

Voortdurend probeert ze te bedenken hoe ze juridische zaken voor start-ups nog eenvoudiger kan maken. In juli stond ze urenlang in de rij voor een notariskantoor. ‘Tijdens het wachten, dacht ik: wat is dit een tijdsverspilling. Kan ik niet iets bedenken waardoor klanten dit online kunnen regelen?’ Voortvarend als ze is, lanceert ze binnenkort dan ook een online portaal: The Legal Capsule. Bedrijven kunnen daar zelf documenten opstellen met behulp van templates en die ook juridisch geldig laten maken.

Gautami krijgt erkenning voor haar vernieuwingsdrang. Zo was ze afgelopen jaar een van de vier finalisten van de World-wide Innovating Justice Challenge. Deze challenge wordt georganiseerd door het in Den Haag gevestigde Hague Institue for Innovation of Law(the HiiL). Het instituut streeft user friendly justice na en selecteert elke jaar de wereldwijd meest succesvolle projecten op dit gebied.

Voortvarende start-up ondernemer

Maar ook voor een innovatieve, voortvarende start-up ondernemer gelden de ongeschreven regels van de Indiase maatschappij. Een onderneming runnen als je getrouwd bent, is vrij ongebruikelijk. Dus als ik haar vraag hoe de toekomst voor LawMate eruitziet als ze zou trouwen, antwoordt ze lachend: ‘Dat is een vraag die ik bijna wekelijks krijg.’ Om er diplomatiek aan toe te voegen: ‘Ik wil eerst Legal Capusle naar een hoger plan tillen. Dan zou ik heel graag willen uitbreiden naar andere landen. Het liefst naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daar zie ik veel mogelijkheden. En dan kijken we weer verder.’